یکی از زیباترین آبشارهای ایران آبشار شِوی یا آبشار تَله زنگ نام دارد که از جاهای دیدنی دزفول در استان خوزستان است. این آبشار، بزرگترین آبشار طبیعی خاورمیانه محسوب میشود که در میان کوههای زاگرس جای گرفته است. آبشار شوی در سال ۱۳۹۳ بهعنوان نخستين اثر طبيعی استان خوزستان و سی و پنجمين اثر طبيعی كشور در فهرست میراث ملی و طبیعی کشور به ثبت رسید.
معرفی آبشار شوی
در مسیر راهآهن سراسری تهران-جنوب و در درهای بین کوه «چهل و یک» و «سالن کوه»، آبشاری تماشایی در میان درختان بادام و بلوط گرفته است که به نیاگارای ایران معروف است. این آبشار که یکی از بزرگترین آبشارهای خاورمیانه محسوب میشود، شوی نام دارد. آبشار شوی در مرز دو استان لرستان و خوزستان واقع است و از نظر تقسیمات کشوری از توابع شهرستان دزفول و استان خوزستان به حساب میآید.
آبشار شوی از سطح دریا حدود ۴۵۰ متر ارتفاع دارد. ارتفاع خود آبشار از محل سرچشمه نزدیک به ۱۰۰ متر و عرض آن ۷۰ متر است که به نوبه خود، یکی از بلندترین آبشارهای ایران به حساب میآید. آب این آبشار مرتفع از دل کوهی که چورویک نام دارد و به اشتباه آن را چهل و یک تلفظ میکنند، به پایین میریزد و بهصورت پله پله تا کف رودخانه جریان دارد و با عبور از صخرهها و مسیرهای پرپیجوخم، سرانجام به رود دز سرازیر میشود. حجم آب خروجی آبشار در فصول مختلف سال متفاوت است و در فصل بهار به حداکثر خود میرسد.
وجه تسمیه آبشار شوی
ساکنان اطراف آبشار شوی از قوم لر و بختیاری هستند. این آبشار در گویش محلی به تاف شوی معروف است که بهمعنای لطافت است. تله زنگ نیز نام دیگر آبشار شوی است که اسم ایستگاه قطاری است که در ۱۰ کیلومتری آن قرار دارد.
آبشار شوی کجاست؟
آبشار شوی یکی از جاهای دیدنی استان خوزستان است که در مرز این استان با استان لرستان قرار دارد. این آبشار در رشتهکوههای زاگرس در نزدیکی کوه سالن و در دهستانی به نام شوی جای گرفته است. آبشار شوی تا دزفول حدود ۱۰۰ کیلومتر و تا ایستگاه قطار تله زنگ ۱۰ کیلومتر فاصله دارد.
منطقه سردشت دزفول و پیرچل
در مسیر دوم با خودرو امکان دسترسی به آبشار شوی وجود دارد. این راه ۱۳۰ کیلومتری از شهر دزفول شروع میشود و از سمت منطقه سردشت دزفول و پیر چل به آبشار منتهی میشود. برای شروع باید از دزفول بهسمت منطقه شهیون بروید. در پنج کیلومتری منطقهای به نان پیر یا گوشه، مسیری وجود دارد که تا حوالی آبشار میرود. از محل توقف خودرو تا پای آبشار دو ساعت کوهنوردی و پیادهروی ساده پیش رو خواهید داشت. از جاده دزفول به روستای پامنار تا پشت آبشار ۳۵ کیلومتر جاده خاکی وجود دارد که با یک ساعت پیادهروی به آبشار میرسید.
جاذبه های اطراف آبشار شوی
در اطراف این آبشار جاذبه های زیادی هست می توایند سری به روستای نورآباد بزنید، روستایی با کوه ها و باغ های انار زیبا که چشمه ها و آبشاری دیدنی را در خود جای داده است. کمی آن طرف تر، روستای تاریخی لیوس هم با معماری خیره کننده خانه هایش ارزش بازدید دارد. دریاچه شیهون و دره کاید با چشم اندازهای دل فریبش از دیگر جاذبه های نزدیکی این آبشار هستند.