موزه پارس یا عمارت کلاه فرنگی شیراز، مکانی است که آثار ارزشمندی از تاریخ دارد . موزه پارس (عمارت کلاه فرنگی) در میان باغ نظر بنا شده است . این موزه به عنوان قدیمی ترین موزه استان فارس شناخته میشود و آثار با ارزش بسیاری از ادوار مختلف تاریخی در خود جای داده است . در این موزه آثار نقاشان مشهور دوره زندیه همانند آقا صادق ، میرزا بابا نقاش باشی و جعفر به همراه آثاری از نقاشان معاصر همانند صدرالدین شایسته و میر منصور (شاگردان کمال الملک) به چشم میخورد . در محوطه بیرونی موزه پارس ، سنگهای ازاره کاخ خورشید با نقوش شاهنامه وجود دارد .
این موزه در خیابان زند و در نزدیکی ارگ کریم خان واقع شده است . عمارت کلاه فرنگی با نظارت مستقیم کریم خان زند ساخته شد ! عمارت کلاه فرنگی با نظارت مستقیم کریم خان زند در دو طبقه با سقف شیروانی به ارتفاع ۱۴/۸۰ متر ساخته شد . این بنا به روی سکویی با ارتفاع ۱/۳۰ سانتیمتر از کف باغ قرار دارد . عمارت کلاه فرنگی محل پذیرایی از مهمانان و سفرای خارجی و انجام مراسم رسمی در اعیاد مختلف بوده است . ساختمان اصلی یک عمارت هشت ضلعی نامنظم است که چهار ارسی و چهار ورودی دارد . از ویژگیهای اصلی معماری این بنا میتوان به نقشهای آجری ، کاشیکاری و نگارگری و استفاده از ازارههای یک تکه که در کنج زاویهها هیچ برشی نداشتهاند ، اشاره کرد . ازارههای یک تکه بیانگر این نکته هستند که سنگها ابتدا در محل مورد نظر نصب شده و سپس حجاری شدهاند .
کاشیکاریهای بنا ظرافت و جلوه خاصی به ساختمان بخشیدهاند . این کاشی کاریها به صورت قرینه در دو ضلع از ساختمان منظره شکارگاه و در دو ضلع دیگر داستان بر تخت نشستن حضرت سلیمان را نشان میدهند . قسمت اعظم دیوارهای بیرونی با کاشیهای هفت رنگ و با رنگ و تصاویر گل و مرغ تزیین شده است . فضای بیرونی عمارت به وسیله چهار پلکان سنگی یکپارچه حجاری شده ، باغ را به بنای داخلی مرتبط میسازد . دو طرف ساختمان در محوطه دو حوض وجود دارد و باغ شامل راهروهایی منظم در میان درختان و گلها است که در آن صندلیهایی جهت راحتی بازدیدکنندگان قرار داده شده است .
در میان درختان باغ ، برخی از درختان قدیمی هم وجود دارند که توسط سازمان حفاظت آثار باستانی ایران به عنوان «درختان کهن» ثبت شدهاند . موقعیت این موزه در شهر شیراز به گونهای است که گردشگران زیادی را به خود جذب میکند . این موزه و جاذبههای شاخص دیگری از شیراز، همگی در نزدیکی یکدیگر قرار دارند و به همین دلیل بازدید بسیار زیادی از آنها میشود . موزه پارس هم مکانی است که به هیچ وجه از دید گردشگران داخلی و خارجی جا نمانده و گردشگران بسیاری روزانه از آن بازدید میکنند .
اگر کمی وقت بازدید خود را به محوطه باغ اختصاص دهید و گشتی در آن بزنید ، متوجه سه اثر تاریخی خواهید شد که هر کدام زیباییهای خاص خود را دارد. اولین اثری که مشاهده میکنید ، سنگ ازاره کاخ خورشید است که تصویر دو شیر بر روی آن نقش بسته است . قدمت این اثر به دوره قاجاریه باز میگردد . دومین اثری که در محوطه به چشم میخورد ، سنگ نوشته تاریخ رامگرد (رامجرد) است که قدمت آن به سال ۵۹۰ هجری قمری بازمیگردد . در نهایت سومین اثری که در انتهای باغ به چشم میخورد ، بزرگترین اثر سنگی تاریخی موجود در محوطه است . سنگهای ازاره کاخ خورشید که نقوش شاهنامه بر روی آنها به چشم میخورد . قدمت این اثر هم به دوره قاجاریه بازمیگردد . به طور کلی باغ نظر محوطه دلنشین و لذت بخشی دارد . مناظر زیبایی در آن به چشم میخورد و جای آثار تاریخی هم در آن خالی نیست . از طرفی وجود عمارت کلاه فرنگی در میان این باغ جلوهای دیگر به آن بخشیده و منظره خاطره انگیزی ایجاد کرده است .
جهت مسافرت های خانوادگی و یا با تور رستاک برای شما اتوبوس ، میدل باس ون را بصورت انلاین اجاره می دهد که می توانید با مشاهده نرخ و سایر امکانات آن را رزرو نموده و آسوده خاطر سفر کنید .
فضای داخلی موزه
فضای داخلی بنا شامل یک تالار مرکزی همراه با گنبد است . این عمارت سنگ فرش شده و از مهمترین اجزای داخلی بنا میتوان به حوض هشت ضلعی یکپارچه از سنگ مرمر در مرکز عمارت اشاره کرد که از نظر هنر و صنعت بسیار حائز اهمیت است . معماری بنا بسیار زیبا و خیرهکننده است . ساختمان دارای چهار شاهنشین است که به صورت زیبایی طراحی شدهاند . سطوح داخلی عمارت شامل طاقها و میان طاقها ، همگی به صورت منظم و گچی هستند که با نقاشیهای گل و مرغ و خطوط اسلیمی مزین شدهاند . به دلیل صدماتی که به دستور آقامحمدخان قاجار به نقاشیها وارد شد ، این نقاشی ها توسط استاد محمدباقر جهانمیری به سبک دوره زندیه با رنگهای گیاهی بازسازی شده است . در سال ۱۳۴۵ و ۱۳۶۴ هجری شمسی به منظور مشخص شدن نقاشیهای دوره زندیه ، سقف شاهنشین شمالی طی دو سال لایهبرداری شد و بقیه بخشهای سقف به همان شکل باقی ماند .
حد فاصل هر شاهنشین یک اتاق زاویه قرار دارد و هر دو اتاق زاویه دارای بخاری دیواری است . اتاق ضلع شمال شرقی دارای مقرنس کاری و نقوش متفاوتی است. این اتاق با اهمیت تر و زیباتر از سایر اتاقها ساخته شده است . ازارههای این اتاق از سنگ مرمر با نقاشی های ظریف ، رنگ و روغن است که توسط استاد بدر آقای سامی مرمت و بازسازی شده است . مقبره کریم خان زند شاید مهمترین جزء موزه باشد . پس از درگذشت کریم خان زند در سال ۱۱۹۳ هجری قمری و بنا به وصیتش ، پیکر این شهریار نامآور در شاهنشین شرقی به خاک سپرده شد . آقامحمدخان قاجار پس از ۱۳ سال ، در سال ۱۲۰۶ به سبب کینه توزی نسبت به خاندان زند ، استخوانهای کریم خان را از محل دفن خارج و به زیر پلکان کاخ گلستان در تهران انتقال داد تا هر روز بر مدفن وی پا بگذارد . در زمان پهلوی اول ، استخوانهای کریم خان به جایگاه نخست انتقال داد شد .
جهت اقامتگاه های داخلی اعم از ویلا ، سوییت ، هتل آپارتمان و واحد های بوم گردی از سیستم رستاک و اپلیکیشن اندروید قابل دانلود از کافه بازار و گوگل پلی می توانید استفاده نمایید . رستاک جهت رزرو پیشنهادات شگف انگیزی برای شما دارد . تور های لحظه آخری ما را در اینستاگرام رستاک تور دنبال کنید
آثار موجود در موزه
در ابتدای ورود به موزه ، آثار ارزشمندی از جمله قلمدانهای لاکی ، قابهای آینه لاکی کتیبه دار ، یک قاب آینه لاکی با تصویر بایزید بسطامی و شاگردان و قاب آینه با بوم الوان زرافشان نظر بینندگان را به خود جلب خواهد کرد . در موزه جعبههای آرایشی لاکی هم به چشم میخورد . این آثار مربوط به دوره صفویه هستند و در شیراز یافت شدهاند . یکی از ارزشمندترین آثاری که در موزه به چشم میخورد ، یک قرآن دستنویس به خط محقق است . این قرآن توسط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری در قرن ۹ هجری نوشته شده است .
از دیگر آثار موجود در موزه که بینندگان را به خود جلب میکرد ، میتوان به طلسم با حروف ابجد اشاره کرد . قدمت این اثر به دوره قاجاریه بازمیگردد . اعدادی که در این طلسم نوشته شدهاند ، بسیار کوچک و ظریف بوده و همین ظرافتش ارزش آن را دو چندان میکند . از دیگر آثاری که بسیار زیبا است ، میتوان به تابلو نقاشی حافظ و شاخ نبات اشاره کرد . این تابلو اثر میر مصور بوده و در دوره معاصر کشیده شده است . در موزه آثار دیگری همچون زره زنجیر بافت فولادی مربوط به دوره زندیه که در شیراز کشف شده اند نیز به چشم میخورد . در کنار این زره آثار دیگری همچون شمشیر دو دم فولادی مربوط به دوره صفویه ، سپر فلزی با آیات قرآنی مربوط به دوره زندیه و کلاه خود فولادی با تزئینات طلا مربوط به دوره صفویه به چشم میخورد .
کوبه در متعلق به مسجد جامع عتیق ، ظرف مفرغی و اشیا مفرغی که در لرستان کشف شده و قدمت آنها به هزاره اول پیش از میلاد بازمیگردد هم از دیگر آثار موزه به شمار میآیند . در بخش دیگری از موزه ، آثاری همچون قلیان نقره قلمزنی مربوط به دوره پهلوی ، ظرف برنجی قلمزنی و قلیان طلاکوب و میناکاری به چشم میخورد که تمام این آثار در یک ویترین آینهکاری و خاتمکاری قرار گرفتهاند . از دیگر تابلوها میتوان به تابلو تصویر کریم خان زند اثر صدرالدین شیرازی اشاره کرد . این تابلو معاصر است .
تور های لحظه آخری ما را در اینستاگرام رستاک تور دنبال کنید
برای خرید بلیط هواپیما به صورت آنلاین به رستاک تیکت مراجعه کنید